maandag 10 juli 2023

Weer een verassende waarneming op Vranks!

Na een zeer warm weekend met 34 graden, is het vandaag met 23 graden heerlijk. Ik twijfel dan ook of ik vandaag het veld in ga, vooral omdat het morgen weer 33 graden word. Terwijl ik er al een poosje over na loopt te denken, valt mijn oog op de bloemen buiten. Het is de Kolibrievlinder die een bezoekje brengt aan de bloemen op het balkon! Snel pak ik mijn camera, en vanaf toen had ik de smaak te pakken. 

Ik start mijn wandeling weer in het in het eerste veld zodra je het park in loopt. Ik zie hier vooral het gebruikelijke, een paar Bruine Zandoogjes, dikkopjes en een Kleine Vuurvlinder. Nou is dit veld nooit echt super in trek, maar er staat ook geen Wilde Marjolein tussen, en dat is echt iets waar de vlinders gek op zijn.

Dan loop ik naar het tweede veldje, en dit keer niet meteen naar mijn meest favorieten veldje. Nee ik besluit vandaag verder naar boven te lopen, naar een veldje waar ik vaak juist mijn wandeling eindig. Hier staat wel Wilde Marjolein, maar de planten staan momenteel nog in de schaduw. Het blijft hier dan ook bij wat Bruine Zandoogjes, en wat dikkopjes. 

Hierop besluit ik door te lopen naar mijn meest favorieten veld. Hier tref ik veel bruine blauwtjes aan, bruine zandoogjes, oranje zandoogjes, en dikkopjes. Ook valt hier mijn oog op een wants die ik nog nooit eerder had gezien. Het blijkt later om een zeldzame Knoopkruidschildwants te gaan, leuke waarneming!

In het grote veld een stukje verder op tref ik voornamelijk Bruine Zandoogjes aan, wat witjes en een Dagpauwoog. Ook zie ik wat blauwtjes, maar ze zijn me veel te snel af. Betreft soorten mis ik er nog een aantal, en het is daarom dat ik besluit wat verder het gebied te gaan.

Onderweg naar het volgend veldje, tref ik al snel wat Bonte zandoogjes aan in het bos gedeelte. Eenmaal boven op het veld tref ik weer de nodige Bruine Zandoogjes aan, en nog een Icarusblauwtje. Dat is leuk, dat is het eerste Icarusblauwtje van dit jaar! Op de terugweg tref ik nog een boomblauwtje aan, en besluit terug te lopen naar mijn favorieten veld. 

Het weer is zeer aangenaam. Het is wel warm, maar het is goed uit te houden. Ik besluit daarom nog eens goed me tijd te nemen op dit veld.  Dan valt mijn oog op een parelmoervlinder wat verder op. Mijn eerste gedachte was meteen, ah! daar hebben we hem. De Kleine Parelmoervlinder, die miste ik vandaag nog. Maar niets bleek wat het leek, het werd al snel duidelijk dat dit alles behalve de Kleine parelmoervlinder was. Maar wat is het dan? Is het de keizersmantel? Ik wacht rustig mijn kans af, en het valt me meteen op dat de vlinder vooral bij braamstuiken bleef zitten. Neee, zou het gaan om een Braamparelmoervlinder?! En jawel, het blijkt de zeer zeldzame Braamparelmoetvlinder te zijn, Vranks did it again! Dit gebied lijkt soms echt een Sint Pietersberg aan huis! Rouwmantel, Staartblauwtjes, vorig jaar een Bleekblauwtje en nu weer een Braamparelmoervlinder! En dat allemaal zo ongeveer (bij wijze van spreken) in mijn achter tuin. 

Ik probeer de Braamparelmoervlinder zo goed mogelijk op foto te krijgen, maar de vlinder gaat vaak ook tussen de struiken zitten. Toch krijg ik mijn kans. Iets later zie ik ook nog een Koninginnenpage over het veld gaan, en dan valt mijn oog op een Kolibrievlinder die naar Walstro vliegt en een eitje af zet. Hoe compleet wil je het krijgen op een dag! Normaal vind ik het leuk om zulke soorten op te kweken, en dan later terug uit te zetten in het zelfde gebied. Vandaag laat ik het met rust, want ik ga over twee weken op vakantie. Maar wat een leuke waarneming! 

En dan besluit ik dat het mooi geweest is, en loop ik terug naar het laatste veldje, waar eerder de planten nog in de schaduw stonden. Hier tref ik nog een Atalanta aan, een Koevinkje, bruine Zandoogjes, Oranje Zandoogjes, en als afsluiter komt hier nog een Koninginnenpage voorbij gevlogen. 

Ik hoef eigenlijk niet te zeggen dat het vandaag weer op en top was! Wat een dag zeg, en wat een gave waarnemingen weer. Ik miste wel de kleine Parelmoervlinder vandaag, maar de Braamparelmoervlinder maakte dat dik in orde! Morgen even een rustdag met 33 graden, en dan zakt het weer af naar wat normale tempraturen. Daarna breng ik voor de vakantie zeker nog wel een of twee bezoekjes aan Vranks voor ik naar Spanje vertrek. Dus word vervolgt.. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aurora borealis aan huis!

Als er iets was wat ik ooit eens graag wilde zien nog in mijn leven, dan was het wel het Noorderlicht! Maar dat ik het ooit zou waarnemen le...