zondag 16 juli 2023

Tripje door de landen België, Luxemburg en Duitsland

Vandaag staat een leuke dag op de planning. Een dag die in teken staat van prachtige landschappen, en vooral samen een hoop gezelligheid. Vandaag gaan we toeren door meerdere landen, en hebben we een paar stops op de planning staan. Omdat onze rit bijzonder lang zal worden, gaan we al vroeg de deur uit. We starten onze dag om 9 uur, en rijden vanuit Heerlen richting het zuiden van België. 

In het zuiden van België hebben we eigenlijk niks bijzonders op de planning staan. We proberen een plekje te vinden met wat wild bloei langs de weg, om zo een paar vlinders te kunnen spotten voor we door rijden. Zo komen we uit in Arlon, waar we stoppen langs de weg net voor een bos. Er staat een vervallen schuurtje, en daarom heen vliegt van alles op. Hier zie ik twee Braamparelmoervlinders vliegen, een landkaartje, een kleine Vuurvlinder, een Zwartsprietdikkopje en wat witjes. Op de weg zien we een paar Atalanta's en een Boomblauwtje.

Een stukje verder op stoppen we langs een bosrand. Er lijkt hier een gebied te liggen, maar deze lopen we niet in. We hebben vandaag een druk schema, en dus stap ik kort even uit om te zien wat er hier rond vliegt. Langs de kant staat wat wildbloei, en het duurt niet lang of ik zie ook hier weer het een en het ander op vliegen. Ook hier zit een Braamparelmoervlinder, en zie ik een eerste keizersmantel voor vandaag. Verder tref ik nog een Dagpauwoog aan een een Gehakkelde Aurelia. Nog voor ik terug de auto in stap, zie ik nog een Boomblauwtje en een paar landkaartjes. Toch een paar leuke waarnemingen voor een super kort bezoekje aan België. 

In Luxemburg zelf hebben we een waterval op de planning staan. En zo rijden we richting de Schiessentümpel een waterval op de Zwarte Ernz nabij het plaatsje Müllerthal. Eenmaal aangekomen in Müllerthal parkeren we onze auto, en volgen we de route naar de waterval. Hiervoor moeten we een pad volgen langs mooie rotswanden, en langs water waar we straks uit komen op een waterval. Onderweg stoppen we nog even bij wat Koninginnenkruid. Hier vliegen wat Boomblauwtjes rond, een Klein Koolwitje en een bruin Zandoogje. Tot op heden heb ik nog niet veel aan vlinders zien vliegen, ook niet onderweg in Luxemburg.

Na wat foto's gemaakt te hebben van de vlinders, lopen we verder tot we het geluid van de waterval aan horen komen. Hij lijkt wat lager te zitten, en lopen we door met mijn dochter voorop. Vooral zij lijkt de waterval zeer leuk te vinden, en staat dan ook als eerste beneden. Een grote hoge waterval is het niet, maar wel bijzonder en mooi. We blijven dan ook even hier hangen, en we zijn zeker niet de enigste, Het is er behoorlijk druk, en sommige staan zelfs op de rotsen waar het water naar beneden gaat. Ik heb rustig mijn kans afgewacht voor een foto, terwijl mijn dochter zichtbaar geniet, en met wat water speelt.

Na het bezoekje aan de waterval, rijden we Luxemburg uit op weg naar Duitsland. Hier hebben we een natuurgebied op de planning staan, en ja hier gaan we wel vlinderen. We bezoeken vandaag het gebied Schoenecker Schweiz (Schönecker Schweiz) in de Eifel. Wij persoonlijk zijn gek op de Eifel en komen hier dan ook graag, een nieuw gebied bezoeken is dan ook erg leuk voor een eventuele volgende keer. 

Aangekomen in het gebied, starten we onze wandeling langs een route waar veel vlinders gezien zouden worden. Echter word het al wel steeds later, dus verwachten we enkele soorten tijdens dit bezoek te moeten missen. Toch lijkt het nog goed, en dat merken we meteen als we het gebied in lopen. We zien meteen meerdere keizersmantels achter elkaar aan vliegen, en proberen deze te fotograferen al vliegend. Na een poosje lopen we door het gebied in, en zien we een veld voor bloemen langs het pad liggen. 

Op het veld zien we meteen al een eerste Dambordje voorbij komen. Terwijl ik me focus op deze vlinder, zie ik kort er na er al meer vliegen. Ik zie zelfs een Dambordje bezig een eitje te leggen, of eigenlijk uit haar persen. Deze vlinders laten hun eitjes vallen tijdens hun vlucht, en zetten deze niet af zoals andere wel doen. 

Ook zien we verschillende dikkopjes, Bruine Zandoogjes en bruine Blauwtjes rond vliegen, en sommige zelfs al in rust. dat geeft aan dat het alweer laat word, en dat ook wij niet heel erg lang meer in het gebied zullen blijven. 

Onderweg terug richting de auto treffen we nog een Kleine Ijsvogelvlinder aan, een Gehakkelde Aurelia en een Bont zandoogje. En hier sluiten we de dag tevreden af. Het was leuk om drie landen in een dag tijd te bezoeken. We hebben prachtig weer gehad, en enorm genoten van alles wat we vandaag gezien en waargenomen hebben. En dat terwijl het in Nederland op sommige plaatsen zwaar bewolkt was met veel wind.Het was duidelijk dat we een goede keuze gemaakt hebben vandaag, en het was ook nog eens super leuk. En naar het gebied Schoenecker Schweiz gaan we zeker nog eens terug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Voor het lapje gehouden door de Weerschijnvlinder

Ben ik even door het ooitje genomen! Weet je nog dat ik schreef over die ene dinsdag waar ik de Weerschijnvlinder zag, en de vele Mud-puddli...