zondag 2 juli 2023

Geen Pruimenpage, maar wel.. (Eys, Limburg)

Vandaag hadden we eigenlijk twee gebieden op de planning staan. Beide gebieden zijn voor ons dicht bij, en dus goed te doen. Het eerste gebied wat we willen bezoeken ligt in Vijlen, hier is de Pruimenpage gezien. Helaas blijkt parkeren in het kleine dorpje te schaars, en boven was het te druk. Dit maakte de afstand te groot, en besluiten we de Pruimenpage over te slaan. 

We rijden door naar Eys een gebied waar we vorig jaar ook al geweest waren, en waar wij ook graag komen. Hier zien we meteen de eerste vlinders al druk in de weer als we uit stappen. Er vliegen meerdere Boomblauwtjes rond, een groot Dikkopje en een gehakkelde Aurelia.Ik let hier extra op voor de Grote Weerschijnvlinder, maar die laat zich niet zien vandaag. 

In het gebied staan veel Akkerdistels, en het is dan ook al snel dat mijn oog valt op een kleine vlinder. Het gaat om de iepenpage! 

Na wat foto's gemaakt te hebben van de Iepenpage, lopen we rustig wat rond in het gebied. Hier zien we net zoals op Vranks vele zandoogjes, en ook wat koevinkjes. Naast deze soorten zie ik ook vele Gehakkelde Aurelia's en hier en daar een Atalanta. 

Na een kleine wandeling door het gebied, besluiten we terug te gaan naar de plak waar ik de iepenpage zag. Hier besluiten we wat langer rond te hangen, omdat we hier toch wel het meest zagen. Al snel valt mijn oog op een Parelmoervlinder. Ik merk meteen al op dat het hier niet om een keizersmantel gaat, en probeer hem dan ook zo goed mogelijk te fotograferen. De vlinder zelf was extreem druk, en zat niet dicht bij om er een mooie foto van te kunnen maken. Thuis blijkt het te gaan gaan om een Braamparelmoervlinder, een nieuwe soort voor mij!

Ook kom ik weer op de zelfde locatie weer een iepenpage tegen. Het blijkt om een andere Iepenpage te gaan, want deze is sterk afgevlogen. Een stukje verder tref ik nog een Koevinkje aan op Akkerdistel. 

Na een poosje houden we het voor gezien, en besluiten we terug richting huis te rijden. Het was een mooie dag met leuke vlinder soorten. Jammer is wel van de Pruimenpage, maar ondanks dat was het nog zeer geslaagd.  

Vandaag is het lijstje aan soorten als volgt. Groot Dikkopje, Vuilboomblauwtje, Gehakkelde Aurelia, Atalanta, Iepenpage, Bruin zandoogje, Koevinkje en een Braamparelmoervlinder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Voor het lapje gehouden door de Weerschijnvlinder

Ben ik even door het ooitje genomen! Weet je nog dat ik schreef over die ene dinsdag waar ik de Weerschijnvlinder zag, en de vele Mud-puddli...