zondag 15 mei 2022

Koning winter Schlangenberg (Duitsland)

Vandaag gaan we richting de Schlangenberg, het eerste bezoekje van dit jaar. Het is wel wat aan de warme kant met 28 graden, maar dat houd ons niet tegen. Er komen immers nog zat vervolg bezoekjes, we zijn vooral benieuwt wat er te zien is in het gebied.

In de middag komen we aan, en starten dan ook meteen bij het eerste veld. Als we alleen nog maar over het veld kijken, zien we van alles al op vliegen. Het zijn vooral blauwtjes, maar het was een goed teken! Het eerste vlindertje wat we spotten betreft een Groentje, ze was druk bezig met haar eitjes af aan het zetten. We proberen haar goed te fotograferen, maar het gewas hier nog te laag voor mooie foto's. Ik zelf hou van rustige foto's, en niet te veel rommel op de achtergrond. Toch siert het soms door hun leefgebied!

Na het groentje zien we vooral veel hooibeestjes vliegen. Niet verrassend in dit gebied, later zal hier ook het tweekleurig Hooibeestje te vinden zijn.

We kijken rustig verder en zien vooral veel Icarusblauwtjes voorbij komen, en zo nu en dan een Bruinblauwtje. Dan zien we iets vliegen wat lijkt op een Aardbeivlinder, maar we verliezen steeds de vlinders uit het oog door hun kleur in vlucht. Nar een tijde komen we er achter dat het gaat om het Kalklandgrasdikkopje! Het aardbeivlindertje is goed te herkennen aan zijn kies vormige vlekjes op de achtervleugel, en die ontbreken bij deze soort.

De vlinders zijn extreem druk, en dus besluiten we verder het gebied in te gaan, en het veld te verlaten. Nog voor ik het veld uit ben zie ik wat wits vliegen, het blijkt een vrouwtje Oranjetipje te zijn. Duidelijk zichtbaar als ik later de foto's nog eens goed bekijk.

En dan schrik ik van iets geels in me ooghoek, het bleek een Citroenvlinder maar ik dacht even dat ik te maken had met een Koninginnepage. Het was een vrij groot exemplaar, en ik zag hem natuurlijk in me ooghoek. Dat maakt de waarneming trouwens niet minder leuk, ik blijf de Citroenvlinders erg mooi vinden, en kijk er elk voorjaar dan ook weer naar uit ze weer te zien.

Nog wat verder treffen we een Parelmoervlinder aan op de pad, het blijkt te gaan om een Kleine Parelmoervlinder! We probeerde deze te fotograferen, maar deze liet zich niet goed benaderen. en dus lopen we rustig verder over het pas richting de bom waar je heerlijk kan zitten in de schaduw. Onderweg komen we ook nog een Bont Zandoogje tegen, en zo groei ons lijstje door.

Als we eenmaal ons bankje hebben gevonden, zien we voor ons neus ook nog wat boswitjes voor bij vliegen, en wat bruineblauwtjes. Ook kan je hier vogels spotten, en zo zien we ook weer net zoals vorig jaar de Grauwe Klauwier. Na een langere pauze lopen we terug naar het eerste veldje. De zon is even weg gekropen, en zie je de vlinders tot wat meer rust komen. Dan valt mijn oog op een pijlstaartvlinder uit de nachtvlinders! Een Klein Avondrood rust in het veld tot de schermer in valt. wat een gave waarneming!

Betreft soorten vallen we vandaag wel met ons neus in de boter kan ik zeggen. Na wat foto's van deze vlinder, lopen we verder richting het eerste veldje. daar zien we nog een boswitje vliegen en nog een mannetje van het Oranjetipje!

Niet lang daarna valt mijn oog op een oranje vlinder, het bleek te gaan om de Zilveremaan die aan het genieten was van Engels Gras. Na wat beter te kijken komen we er achter dat er meerdere zaten tegen de heuvelrug aan. Maar zoals bekent, zijn parelmoervlinders vaak druk, helemaal als we veel zon staat. Dus geef ik het hier nog redelijk snel op.

Terug naar het eerste veldje, om daarna het gebied te verlaten. Hier treffen we nog meer Klalkgraslanddikkopjes aan, en nog wat Bruine Dikkopjes. Ook vele blauwtjes, en grote kans vliegt hier het Klaverblauwtje ook rond, maar  persoonlijk was ik te druk met het Klalkgraslanddikkopje. Na wat foto's is het tijd om te gaan, en vooral te genieten van de airco in de auto.. ahhh heerlijk!

En dan nu een wilde schatting van wat we vandaag zagen in aantallen. 30 Icarusblauwtje, 10 Bruinblauwtje, 30 Hooibeestje, 3 groentje, 25 Kalkgraslanddikkopje, 20 Bruindikkopje, 2 Citroenvlinder, 2 Oranjetipje, 10 Boswitje, 1 Kleine parelmoervlinder, 10 Zilvere Maan, 1 Bont Zandoogje, 1 Klein Avondrood. Let op! Dit is echt een ruige schatting, maar zoals je ziet zeer de moeite waard!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aurora borealis aan huis!

Als er iets was wat ik ooit eens graag wilde zien nog in mijn leven, dan was het wel het Noorderlicht! Maar dat ik het ooit zou waarnemen le...