zondag 8 mei 2022

Duivelse Grotten (Maastricht, Limburg)

Nu het vlinderseizoen weer goed op gang gekomen is, word het tijd om weer eens een paar bezoekjes te brengen aan de Duivelse grotten op de Sint Pietersberg in Maastricht. En zo vertrekken we in de vroege middag naar ons vertrouwde plekje bij de Duivelse grotten. Ondanks het warme weer, liet de zon het nog best flink af weten. dat word dus extra op letten als de zon even schijnt wat er gaat op vliegen, maar zo kent het ook weer voordelen. Vlinders zijn als de zon niet schijnt vaak een stuk rustiger, dus met een beetje geluk, moeten er wel mooie foto momenten voorbij komen vandaag.

En zo starten wij de dag bij het eerste vijvertje pal naast de Duivelse Grot. Vlinders waren er niet te zien, dus zijn we druk in de weer met de kikkervisjes en slakken in het poeltje. Ook mijn dochter was er bij, dus een goed moment om haar te vertellen over kikkervisjes. Ik fotografeer hier vooral wat juffers en bloemen voordat we besluiten verder te lopen het gebied in. de zon had zich nog niet laten zien, en dus was het vooral geduld hebben.

Na een klein stukje lopen, laat de zon zich kort zien. Ik kijk om me heen om te zien wat er allemaal op vliegt, en daarbij valt al snel mijn oog op een drukke gele vlinder in vlucht. Tijdens zijn vlucht probeer ik hem vast te leggen om mijn vermoedens vast te stellen. het blijkt idd te gaan op wat ik al vermoeden, de gele luzerne vlinder! Dat is een goed begin van de dag, en als klap op de vuurpijl, gaat er ook nog op dat zelfde moment pal voor onze voeten een bruin dikkopje zitten. Vooral het Bruindikkopje is in Nederland een zeldzaam soort, dus een leuke waarneming!

Zo snel als de zon kwam, vertrok deze ook weer. Dit leverde nog wel een Klaverblauwtje op wat gelijk in rust ging zitten op wat gras. Een mooi moment om verder te lopen naar het achterste veld, waar we vooral de Veldparelmoer zouden moeten aan treffen.

Achter aangekomen bij het veld begint de zon weer volop te schijnen, en dan zien we ook al snel de eerste veldparelmoervlinders vliegen. Echter deze fotograferen viel nog niet mee, ze waren extreem druk, en het waren er maar drie die we uiteindelijk zagen. Tot er een moment kwam waarbij de zon achter de wolken weg trok, en er zelfs een zeer klein regenbuitje neer kwam.

Ik had op dat zelfde moment een Parelmoervlinder in me vizier, die dan ook meteen besloot in rust te gaan pp een grote gele bloem. Wat een geluk, en die paar druppels gaven eerder verkoeling dan een nat pak. Dank zij die regen kreeg ik meer dan tijd genoeg om deze prachtige vlinder goed vast te leggen, en dat is dan ook goed gelukt met ik zeggen.

Super  veel vlinders zag ik vandaag niet, maar als we kijken naar de soorten die ik vandaag zag, was het toch een aardig lijstje! Nog even volg ik de Veldparelmoervlinder, die na de zon rustig verder vloog. Ook hier in het veld tref ik een paar Klaverblauwtjes aan, maar het zijn er niet super veel.

Regelmatig laste ik een pauze in, en dat doe ik nu ook weer even. Tevreden kijk ik mijn foto's terug met het momentje van de veldparelmoervlinder. Ondertussen zie ik andere achter de vlinders aan gaan, zij hebben het momenten met de regen allemaal gemist.

Ik besluit nog even terug te gaan, en pak nog een paar leuke foto's mee van het Klaverblauwtje en wat veldparelmoervlinders. Ik fotografeer ze even open op bloemen, en of tijdens hun vlucht tot ik in de verte de Koninginnepage zie vliegen over het veld. Dat is natuurlijk een waarneming, een waar iedereen ook altijd naar op zoek is.

Wederom kreeg ik het geluk dat de zon half achter de wolk zat, waardoor de vlinder wat rustiger werd. Op een perfecte locatie zat ze niet, maar dan nog is het altijd weer leuk om deze op de foto vast te leggen! Mijn dag kon niet meer stuk, wat een leuk soortenlijstje. Na de Koninginnepage hou ik het voor gezien, en loop ik terug naar Ronald om zo langzaam
richting huis te gaan.

En zo nog voor we het gebied uit lopen, kom ik nog een laatste soort tegen, een Argusvlinder! Die had ik al lang niet meer gezien in nederland. Ook niet zo raar, deze vlinder komt helaas steeds minder vaak voor in ons land, en dat terwijl er vroeger er een hoop zaten. En zo hadden we een mooie dag met nog best veel vlinder soorten! Vandaag zag ik 3 Veldparelmoervlinders, 1 Gele Luzernevlinder, 1 Argusvlinder, 1 Bruin Dikkopje, 2 Klaverblauwtjes en 1 Koninginnenpage. Een mooie dag, met wel hele mooie foto's van de Veldparelmoervlinder!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Voor het lapje gehouden door de Weerschijnvlinder

Ben ik even door het ooitje genomen! Weet je nog dat ik schreef over die ene dinsdag waar ik de Weerschijnvlinder zag, en de vele Mud-puddli...