zondag 22 mei 2022

Nog een bezoekje Schlangenberg (Duitsland)

Vandaag zouden we terug keren naar de Schlangenberg in Duitsland omdat het de week er voor zo goed was. Met een 20 tot 25 graden zou het weer perfect zijn om er rond te lopen. Eenmaal aangekomen voelde de zon toch veel feller dan gehoopt, maar ondanks dat stapte we volle moet het gebied in. Op zoek naar de zelfde vlinders als vorige week.

We starten bij het eerst veldje waarbij ons meteen al op viel dat het een stuk rustiger leek als de week er voor. Waar de vele Kalkgraslanddikkopjes zaten, vloog nu zo hier en dan een blauwtje, en we zagen een parelmoervlinder voorbij komen, die ons door het zonnetje te snel af was. Even maakte ik me zorgen of de Juni dip actief geworden was, en liepen we vanaf hier al snel verder het gebied in. Ook op de heuvelrug waar we de vorige keer de Zilvere maan zagen, vloog nu letterlijk niks. Het loonde dan ook niet om hier naar boven te gaan, om hier een kijkje te nemen of ze wellicht daar zaten. Dan valt ons oog op het veld aan de overkant, waar vlinders actief leken.

Hier vloog vorige week niks, maar nu degelijk wel, en zelfs nieuwe soorten. Al snel viel ons oog op de rode vuurvlinder, ik was al vergeten dat deze ook in dit gebied voor kwam, net zoals de bruine vuurvlinder. Die wel overigs kort daarna ook zagen! Dat blijven een van mijn favorieten onder de vlinders. Hun prachtige rode kleur zoals o.a. de morgenrood etc, vallen enorm op. Ze waren super vers, duidelijk deze week pas uitgekomen.

Op de pad komen we weer een bekende tegen van vorige week. De kleine parelmoervlinder, maar dit keer was ze sterk afgevlogen. Dan komen we langs de berg af, waar eigenlijk weer niks te zien is. We besluiten op het bankje te gaan zitten onder de boom, en dan zien we op de pad een explosief aantal blauwtjes te zitten en kleine vossen.

Je moest soms ook goed kijken hoeveel er nou precies zaten, want de vliegen aardig weg tegen de kleur van het pad. Maar als er iemand voorbij kwam, leek het wel een vlindertuin, en vloog alles in grote getallen op. Een prachtig zicht, en wij zaten eerste rang!

Er zaten Iracusblauwtjes, Buine Dikopje, Bruine Blauwtjes, grote kans ook wel wat Klaverblauwtjes, maar daar heb ik wat minder opgelet met het blote oog. Maar met zekerheid ook weer dwergblauwtjes! En vooral die zaten er best veel, en vers! Daarnaast dus ook vele kleine vossen en nog een Distelvlinder, voor mij ook weer de eerste van dit jaar. Al bij zal een mooi schouwspel!

Ook achter de boom kan je ook vlinders spotten via de wandelpaden. Deze liep ik dan ook regelmatig op en neer om te zien wat er vloog. Hier staat ook het Zinkviooltje volop in bloei, eentje die je niet mag missen als je dit gebied bezoekt. Dan zie ik een verse kleine parelmoervlinder vliegen. Hij is druk, dus probeer ik hem vooral tijdens zijn vlucht te fotograferen. En zo fotografeer ik ook de Zilvere maan, die vooral nu hier actief lijkt. Ik zie hooi beestjes, en er komt zo nu en dan een bos witje voorbij. Ook het Aardbeivlindertje laat zich hier zien, die had ik vorige week niet!

En dan valt mijn oog op iets wat ik niet kende, iets wat ik nog nooit eerder had waargenomen! Een dikkopje met wel hele aparte vlekken. Het vlindertje was extreem afgevlogen, maar deze mocht ik niet missen! Gelukkig ging het zitten aan de pad, en kreeg ik mijn kans. Het lijkt om een Aardbeivlinder te gaan, maar dan in een afwijkende vorm (info) Wat een gave waarneming! Maar niet mijn eerste waarneming hier met afwijkende vlekken, mijn eerste was een Koevinkje, ook in dit gebied! Jammer dat het zo afgevlogen was, maar nog steeds erg gaaf!

Hierna besluiten we terug te lopen richting de auto, naar het veldje met de vuurvlinder soorten, en zo nog even het eerste veldje. Onderweg zie ik een Oranjetipje vliegen, grote kans de laatste van dit jaar! Dan valt mijn oog op een nachtvlinder die op het eerste oog op een Spaanse vlag leek. Ik ga deze van wat dichter bij bekijken, het bleek te gaan om de weegbreebeer! Een nieuwe voor mij, ik vind die gekleurde beren altijd erg mooi! En zo fotograferen we hier nog even de vuurvlinders voor we verder lopen.

Aan de overkant van het veldje, besluiten we boven op de berg te gaan kijken. Hier was het vooral droog, maar er vloog wel hier en daar wat op. Maar vooral de groentjes lijken hier graag te zitten, en hier zagen we vorige week nog tegen de helling vele parelmoervlinders zitten. Het was nog steeds snik heet, en we werden al best moe, dus besluiten we terug te lopen naar het laatste veldje. Hier leek het niet veel veranderd te zijn, en de hitte ging nu wel parten spelen. Ik was best moe, en besluit het hier dan ook voor gezien te houden, het was weer een prachtige dag! Vandaag zagen we dan ook weer veel. 2x Citroenvlinder, 1x Oranjetipje, 3x Rode Vuurvlinder, 1x Bruine Vuurvlinder, 2x groentje, 1x Aardbeivlinder, 2x Iracrusblauwtje, 10 Dwergblauwtjes, 10 Bruinblauwtje, 1x Bruindikkopje, 1x Distelvlinder, 2x Kleine Parelmoer, 10x kleine vossen, 10x Hooibeestjes, 5x Zilvere Maan, 3x Boswitje. En dat zijn echt nog voorzichtige in schattingen als we spreken over de 10x en of 5x. Ik weet eigenlijk zeker dat het er veel meer waren dan dat, maar ik heb me niet echt bezig gehouden met het tellen. Toch eens doen de volgende keer.. en natuurlijk 1x afwijkende!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aurora borealis aan huis!

Als er iets was wat ik ooit eens graag wilde zien nog in mijn leven, dan was het wel het Noorderlicht! Maar dat ik het ooit zou waarnemen le...