vrijdag 6 augustus 2021

Terug naar Silvretta (Silvretta, Oostenrijk)

Onze vakantie is bijna voorbij, en vandaag is het prachtig weer. Het zou vandaag super mooi weer worden, de mooiste dag van de week. Dus besluiten we vandaag terug te gaan naar Silvretta, omdat we dat alle zo mooi vonden.
We starten weer bij Partenen om hier via de Tolweg het gebied in te gaan. Vervolgens starte we onze trip weer naar boven via de 34 haarspeldbochten. Vandaag was alles anders! De lucht was prachtig blauw, en de bergen stonden vol in de zon. Dit gaf weer een totaal ander beeld van de bergen, en het gebied als eerder. Het belooft een prachtige dag te worden! En ik ben benieuwt welke vlinder soorten we vandaag zullen gaan aan treffen.

Onderweg naar boven valt ons al snel op dat de bermen ge maait waren, en dan ook niet veel later zien we het werk verkeer dan ook aan het werk. Dat is niet best voor de vlinders!

Ik hou me hart vast voor bocht nummer 22, waar we eerst juist zoveel vlinders waar hadden genomen. Gelukkig viel de schade mee, al moest ik wel terug naar boven lopen. Hier boven hadden ze niet alles ge maait. En ook al zat er minder, er vloog gelukkig nog wel wat rond aan vlinders.

Boven aan de weg zag ik weer de eerste rode vlinders open zitten op een bloem. Dit was niet te missen, de Morgenrood! Ik ben nog steeds blij dat ik deze soort nu eindelijk op de foto heb, net zoals de Rode Vuurvlinder en de Grote Vuurvlinder eerder dit jaar in de Eifel! Enkele soorten die ik altijd erg mooi gevonden heb, en in het echt zijn ze nog mooier!

De volgende die ik zie was een Erebia, wat zijn dit lastige vlinders om te determineren! Voor deze soort alleen al zou je een boek moeten hebben, zo zijn er 90 tot 100 soorten, en ze leven graag in koudere gebieden. Na wat speurwerk ga ik er vanuit dat het een Bos Erebia betreft, vooral ook omdat ik van deze vlinder de buitenkant had. En als we gaan kijken naar het gebied, was dit vooral ook nog wel bos gebied.  

Naast de Morgenrood, zat er tot mijn grote verbazing vandaag ook een Rode Vuurvlinder!

Deze was al sterk afgevlogen, maar wel leuk om te zien. En dan vliegt er een super klein blauwtje voorbij. Dit was niet te missen, dit was duidelijk een dwergblauwtje.

Tijdens het vlinderen hoor ik een schrapend geluid en een klap. Er was zo juist en moter uit de bocht gevlogen. Hij leek redelijk in rode te zijn, en ik kon dan ook niet echt medelijden hebben. Sommige denken dat het hier TT van Assen is, en scheuren veel te hard door de bochten!

Na wat tijd op bocht 22, besluiten we onze weg te vervolgen naar de volgende stop. En dat was weer bij het stuwmeer. Hier treffen we geen vlinders aan, dus genieten we vooral van de omgeving. Na een korte pauze hier, vervolgen we onze weg naar de top. Naar het weide veldje op een circa 2000m hoogte, en bij het winkeltje waar we allemaal nog eens terug naar binnen wilde.

Eenmaal aangekomen bij de top, hadden we dit keer wel geluk. Er vloog een Grote Erebia rond, dat was goed nieuws! De vorige keer hadden we hier niks, en vlinders op hoogte kunnen nieuwe soorten betekenen! Het was nu vooral ook extra goed opletten wat er rond vloog, ik wilde niks missen! meer vlinders op dat veldje kwamen we niet tegen, en gingen we dan ook al redelijk snel door naar de winkel op Bielerhöhe die op 2040m zit.

In de winkel neemt iedereen goed zijn tijd, terwijl ik snel pakte wat ik nog wilde kopen. Een prachtige rugzak ter herinnering aan mijn bezoek hier. Nu snel terug naar buiten!

Terwijl de rest nog druk bezig was in de winkel, zie ik aan de overkant van de weg vlinders vliegen. Ik besluit daarop die richting op te gaan, en laat dit ook even weten. Aan de overkant van de weg lag een veld, en ik dacht daar al vlinders te zien vliegen. Ik moest weten welke soorten!

Ik had geen spijt dat ik minder tijd genomen had in de winkel, en naar de overkant gelopen was! Hier vond ik een Gewoone Glanserebia! Een prachtige soort, die werkelijk alle kleuren van de regenboog krijgt in de zon! Ik nam me tijd, en belde mijn vader op wat ik voor me had zitten. Even kwam hij ook, maar hij had helaas minder geluk.

Na een lange poos stapte we terug in de auto. Dit keer reden we niet terug naar beneden, maar juist verder het gebied in. Er volgde een lange weg door de bergen heen, wat was het hier mooi! Niet veel later zien we een meer langs de weg liggen. We besluiten dan ook even te stoppen.

De eerste vlinders die ik zag, waren de vele erebia's op de weg. Dat was ook wel iets wat ons op viel, en dit was nog maar terwijl we aan het rijden waren! Eenmaal gestopt was het echt genieten! Het water was zo helder, dat je alle vissen kon zien zwemmen. En het landschap hier, was meer dan prachtig gewoon. Wat hadden we een uitzicht..

Ik snap die visser wel, wat leuker om te zien wanneer je beet hebt! En dan nog niet gesproken over het landschap waar je zin zit. Ik geniet dan ook volop van de vissen, en fotografeer ze vanuit het water. Ook maak ik landschap foto's hier, nog nooit zag ik eerder zon mooie landschaps foto!

Ook hier hadden we nieuwe soorten vlinders! Zo zat er een Zomer Erebia, en een Kleine Bergerebia! Sommige vlinders fotografeerde ik vanaf een afstand in vlucht, en zo zat er o.a. ook een parelmoer vlinder. Helaas niet te determineren, en dat kwam omdat je het veld niet op kon. En dat zijn dan ook dingen die je als vlinder liefhebber liever niet doet!

Ik besluit nog eens terug te lopen naar de vissen, en maak er nu ook een filmpje van. Ik ben erg onder de indruk dat je ze zo mooi kan bewonderen! Welke soort het betreft daar zijn de meningen onder de mannen over verdeelt. De ene denkt een regenboog forel, terwijl een andere denkt aan een meer forel enz. Nou laten we het simpel houden, het is een mooie forel! En ondanks ik van de vlinders ben, geniet ik enorm van de vissen hier!

Na een tijdje besluiten we verder te rijden, en rijden we opnieuw richting een Tolweg. Na wat navraag hoefde we gelukkig niet opnieuw te betalen, omdat we een dagkaart zouden hebben. Gelukkig maar, want ik ben enorm benieuwt geworden naar de rest van het gebied!

En dan rijden we door, en zie ik onderweg een bordje met hierop Zeinusjoch Kopsstausee te staan. We gaan die richting uit, en stoppen een eindje verder op bij een alpenweide aan onze rechterkant. Hier vliegt werkelijk van alles op, en we zien vele vlinders!

terwijl mijn dochter zich vermaakt in een berg meertje, en op zoek gaat naar mooie steentjes en mineralen. Kijk ik druk om me heen of ik nieuwe soorten vlinders zie, en dan met name geen erebia soorten. Natuurlijk pak ik deze wel mee! Maar ik hoop ook eens andere soorten te spotten. En dan word ik gewezen op grote witte vlinders, die over de Alpen Weide vliegen. Ik besluit mijn ogen er op te houden, en zo kwam er een dichter bij. Het bleek te gaan om een Kleine Apollovlinder, wat een schitterende waarneming!

En dan vliegt er een Veengeeltje langs, een soort uit de luzerne vlinders. Deze had ik eerder bij ons huisje al in Gaschurn, maar niet zo vers als deze nog was! Hoe dan ook, toch ook voor deze vakantie weer een nieuwe soort.

Dan besluit ik even mee te zoeken met me dochter naar mineralen. Het was er bloed heet, en het koude berg water zorgde voor wat verkoeling. Hier komt er een Kleine Bergerebia op me schoen zitten. Ik weet niet of dit een compliment is, maar schattig was het wel.

Tot slot tref ik hier ook nog een Groot geaderd Witje aan, een Blinde Bergerebia, en nog een spikkeldikkopje die ik nog verder moet determineren. En dan na een tijdje gaat we verder op weg naar een plekje waar we wat kunnen drinken en genieten van het prachtige uitzicht! We zijn aangekomen op Alpengasthof Zeinisjoch, 5 km verder op waar ik het eerste bordje aan trof langs de weg.

Ook hier treffen we weer een Spikkeldikkopje aan, en vloog de Morgenrood ook hier weer volop rond. Dat blijft vooral een prachtig om te zien met hun felle kleuren. Maar vooral uit uitzicht trekt hier mijn aandacht weg, en maak hiervan dan ook meerdere foto's.

Nog voor we een zit plekje gevonden hadden, kwamen we een draai automaat tegen. In plaats van ballen met speeltjes, zoals we die allemaal wel kennen. Zaten er in deze automaat hartjes, gemaakt van mineralen. Met 2 euro per draai, hebben ze hier dan ook flink verdient aan ons! En gingen we regelmatig terug voor nog meer hartjes voor het thuis front.

En dan na ons mooie uitzicht, en ons drankje besluiten we onze terug reis in te starten. We lopen terug richting de auto, waar ik onderweg nog een paar mooie foto's schier. Hier vliegt weer een nieuwe soort voorbij, het betreft een Gele/zuidelijke luzerne, niet te determineren op het oog helaas. Vanaf hier stappen we in, en gaan we langzaam aan terug naar het berg water. Het water waar je de vissen vooral goed kon zien.

Hier verblijven we kort, en treffen we een Koninginnenpage aan die vliegt over de weide langs het water. In zijn vlucht probeer ik hem te fotograferen. Hierna was het vooral nog wat landschap foto's maken vanuit de auto, en sluiten we onze vakantie af met deze prachtige dag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Staartblauwtje op Vranks

Het is weer even wennen om terug te zijn uit Spanje.Met alle aantallen en soorten die we daar hadden, word het hier wel weer even back to ea...