zaterdag 14 augustus 2021

Dagje Virionval (Nismes, België)

Vandaag ga ik met Ronald een dagje naar de Virion in België, een gebied wat bekent staat om zijn vlinders. We staan op tijd op, om zo op tijd te kunnen vertrekken vanuit Limburg richting Nismes.En ook al is het laat in het jaar voor vlinders, toch heb ik hoop dat we nog een paar leuke soorten kunnen spotten.

We starten bij een prachtig uitzicht over de Fondry des chiens. Een uitgesleten rots partij met een flinke hoogte. Normaal gezien zie je op dit veld minder vlinders dan op andere plekken. Maar dit jaar stond het veld er prachtig bij, en totaal niet uit gedroogd. Hier vlogen dan ook talrijk vlinders zoals het dwergblauwtje, wat hier altijd wel te vinden is. Een Paarse Parelmoervlinder, Bleekblauwtjes, Citroenvlinders, Bruine Blauwtjes, hooibeestjes, bruine zandoogjes, Oranje zandoogje en een prachtige Koninginnenpage die zich goed liet bewonderen! Voor Ronald de eerste keer om hem zo dicht bij te zien in close up.

Ik besluit vooral te genieten van het uitzicht, en de vlinders te bewonderen. Ik heb nog een paar andere veldjes die ik wil zien, waar het normaal ook enorm goed is. Dus we gaan al redelijk snel door naar onze volgende stop, een veld aan de overkant van de Fondry des chiens. 

Dat er wat dingetjes veranderd waren sins mijn laatste bezoek, werd mij al snel duidelijk. Zo mochten we ook niet verder rijden naar het andere veld aan de overkant, en moesten we onze auto parkeren nog voor we het veld in gingen. Helaas stond het daar bom vol met auto's, en moesten we nood gedwongen door naar onze volgende bestemming.

We besluiten het later nog eens te proberen, het was ook enorm druk overal. Ik heb het hier overal nog nooit eerder zo druk gezien! Dus we rijden aan op Roche à Lomme, een berg met daarop een kruis. Hier lag voorheen een prachtig veld voor vlinders, maar helaas eenmaal daar aangekomen was het veld volledig begroeit! Ik klim zelf nog even door naar het kruis voor het uitzicht, en om te kijken of de rotsvlinders er nog zaten. Boven op de berg ligt gelukkig nog wel een mooi bloemen veld, en vliegt er het wel volop rond. Enkele citroenvlinders en zo ook de Argusvlinder en of de rotsvlinder. Helaas waren deze vlinders te druk, en lieten zich niet fotograferen. Ik besluit een paar foto's te maken vanaf de berg, om weer een afdaling in te zetten naar Ronald, die iets lager op mij wacht.

Na de klim, rijden we wat door het gebied. Op zoek naar vlinder veldjes en of nieuwe gebieden. Zo komen we uit op La Roche Trouée.Hier hebben we kort gelopen. omdat je hier en daar moest klimmen, en of echt het gebied te voet in moest lopen. Ook hier zaten weer Argusvlinders en of rots.

Hier vlogen ze tegen een schuine kant aan, dus ook lastig te pakken. Maar wel zeker een gebiedje om eens van dichter bij te bekijken een andere keer! Hier ligt ook een mooie rots partij, maar stond een gezin foto's te maken. Dus van die partij heb ik geen mooie foto's kunnen maken.

Het valt ons wel op, of eigenlijk vooral mij. Dat het toch wat laat is voor vlinders. Bepaalde soorten zie je niet meer, en andere zijn behoorlijk aan het uit dunnen. Ik besluit samen met Ronald om terug te rijden richting Fondry des chiens, om te kijken of er al plaats is om te parkeren aan de overkant. Daar aangekomen was er net een plekje vrij, dus parkeren we daar om vervolgens het veld op te lopen. Hier valt het enorm tegen, je ziet werkelijk geen een vlinder vliegen, nog niet eens een bloemen veld. Ik schrik hier van, het veldje waar ooit het tijmblauwtje eens vloog. Was nu vooral alleen maar groen. Dat tijmblauwtje komt hier overigs normaal niet voor, en namen we ooit waar als dwaalgast! Maar vandaag maakte ik hier duidelijk nergens kans op, dus besluiten we terug te rijden naar Fondry des chiens.

Op de Fondry des chiens besluiten we onze dag verder voort te zetten, en hier vooral vlinders te fotograferen. Ik ben dan ook rond geweest, en heb enkele leuke soorten voor de lens gehad. Maar het was ook snikheet op deze berg, niet uit te houden! Maar ondanks de vlinders die zich klaar maken voor het volgend jaar, was het een prachtige dag en hebben we als nog enorm genoten! Incl van een prachtige Levendbarende Hagedis!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Staartblauwtje op Vranks

Het is weer even wennen om terug te zijn uit Spanje.Met alle aantallen en soorten die we daar hadden, word het hier wel weer even back to ea...