donderdag 5 augustus 2021

Gebieden zoeken (Motta - Silbertal, Oostenrijk)

Vandaag besluiten we vooral rond te gaan rijden in de omgeving van ons huisje. We hebben dus geen idee waar we precies uit zullen komen, en wat we vandaag gaan zien. De dag start slecht met regen. Maar dat het later zo zou gaan opklaren dat het zelfs heet zou worden, had ik niet verwacht!

Onderweg komen we uit op een weg waar we eerder geweest waren. Dit was niet de bedoeling, dus werd er ook snel omgedraaid. Ik vond het persoonlijk niet erg! Ik had daar eerder een huisje gezien, wat verschrikkelijk scheef stond! En dit keer was ik  wel snel genoeg om hem vast te leggen op de foto! Natuurlijk is dit bedrog, en staat dat huisje helemaal niet zo scheef. Maar vanaf de weg gezien, als je er langs rijd. Is dit wel de werkelijkheid, en zie je het precies zoals op de foto! Even weet je dan niet wat je ziet, aanzien alle huizen verder eigenlijk gewoon recht staan aks je er langs rijd.

We besluiten richting de zuidkant van de bergen te rijden, hier zou het beter moeten zijn voor vlinders werd mij vertelt. Je kan mij veel wijs maken, want ik heb werkelijk geen verstand van vlinderen in de bergen! Dus ik wacht vooral af, en hoop op het zonnetje en natuurlijk vlinders!

We rijden opnieuw een berg op, en dit keer aan de zuidkant. Iets later word er gestopt langs een berm. beneden lag een mooi veldje, en daaraan stromend water. Ik stap uit, en zie meteen de eerste vlinders vliegen.

Blauwtjes, ik zag duidelijk voor de eerste keer blauwtjes vliegen! Ik hou van blauwtjes, en ga dan ook meteen aan de slag met de eerste foto's. Op eerste gezicht lijken het heide blauwtjes, maar er klopt iets niet helemaal! De blauwe verstuiving mist, het lijkt wel zilver kleurig, soms geels gelig! Het blijkt om valse heideblauwtjes te gaan! Weer een nieuw soort voor mij, en dit keer een nieuw soort onder de blauwtjes.

Iets later vraagt mijn vader wat voor vlinder er voor zijn neus zit. Het betreft een vrouwtje keizersmantel in donkere vorm. Een vorm die ik zelf eerder nog nooit zo zag! Ik probeerde dichter bij te komen, maar het leverde mij vooral natte voeten op! Het gebied was drassig, en er lag ook nog een stromend water door het veld heen.

Wat ik ook probeerde, ik kwam niet dichter bij deze parelmoervlinder. Dus besluit ik het naar een tijdje op te geven, en mij weer te concentreren op de blauwtjes. na een poosje gingen we verder het gebied in, en kwamen we op een plaats uit waar je kon wandelen met houten grappige dingen.

Hier zag ik een Erebia vliegen, en een kleine ijsvogelvlinder! Ik moest wel lachen op hun verzie van hoe je kon zien wat voor weer het is. Er hing daar een steen aan een touw. Ik was zeer gefacineerd tot ik leesde hoe het werkte. Is de steen nat? het regend.. Is de steen droog, het is droog. Is de steen wit, sneeuw enz. Ik moest er wel om lachen, wat denken ze hier simpel in Oostenrijk!

iets later besluiten we terug te keren naar het veldje waar de valse heide Blauwtjes zaten. Immers was de route om te wandelen voor sommige onder ons te zwaar, en was er regen op komst! iets later kwam het dan ook weer met bakken de lucht uit, maar dat hield mij niet tegen om als nog uit te stappen en vlinders te zoeken. Ik raakte aan het natte weer al wel een beetje gewent!

Maar de regen hield niet lang stand, en terwijl ik een parend vals heide Blauwtje stond te fotograferen, brak de zon alweer door en hoe! Pff snik heet..

Naast de valse heideblauwtjes zat hier ook nog verschillende Dikkopjes, Hooibeestjes, Bos Witje, Bruin Zandoogje en verschillende Parelmoer vlinders. Daarnaast had mijn vader nog het Alpen hooibeestje, die heb ik zelf niet gezien! En tot slot ook enkele witjes. Niet slecht voor zon klein veldje!


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Staartblauwtje op Vranks

Het is weer even wennen om terug te zijn uit Spanje.Met alle aantallen en soorten die we daar hadden, word het hier wel weer even back to ea...