woensdag 21 juli 2021

Rondje Huis Ter heide (Tilburg, Brabant)

Vandaag besluiten we een bezoekje te brengen aan het mooie Huis ter heide. We rijden weg, en zien tal van vlinders al vliegen langs de weg. het belooft een mooie dag te worden, en dat werd het helemaal toen ik ook nog eens de oh zo prachtige Koninginnenpage zie vliegen. Wat blijft at toch een plaatje om te zien!  

We parkeren de auto op de plek waar we hem altijd voorheen ook zetten. Zo lopen we vanaf daar het bos in. Ook hier laten enkele vlinders zich al zien, zo ook een Citroenvlinder die mijn dochter van 7 al eerder herkende dan mij! Dat zijn van die dingetjes die je zo trots maken. Ik vind het belangrijk dat zij veel van de natuur mee krijgt. Vooral ook de goeie dingen en slechte dingen. Voor de natuur moet je goed zijn! En hoe leuk is het als je jou kennis kan over brengen op je eigen kleine. Ook zij kan enorm van de natuur genieten, al zijn soms de wandelingen nog best een pittige opgave voor haar.

Eenmaal aangekomen op de grote pad aan het Leikeven, zie ik echt volop vlinders vliegen. Na een stukje wandelen, gaan we op een bankje zitten in het zonnetje. Hier rusten we wat uit, en krijg ik de kans om wat kleine vlinders te fotograferen. Hier zie ik vooral het bruin Blauwtje, Icarus Blauwtje en Kleine Vuurvlinders vliegen. Ik neem mijn tijd, maar de zon maakt de vlindertjes druk. Soms te druk om een goeie kans te krijgen.

Na een poosje lopen we door. Ik zet mijn stappen verder richting het einde van de pad. Daar staat een bloedende boom, en zijn de laatste weken een paar mooie waarnemingen gedaan van de grote Vos en de Weerschijnvlinder.

Onderweg komen we een grote kudde Scotse Hooglanders tegen, met een een stier in het midden. Hij is druk bezig met het zand op te gooien. Wat een beest, en die hoorns! Ik heb ze vaak gezien, maar nog nooit een stier in hun midden. We besluiten voor onze veiligheid een klein stukje om te lopen. We zien geen jongen, maar beter safe than sorry!  

Terwijl we langs de kudde lopen, die overigs rustig hun ding aan het doen waren. Maak ik een paar foto's van de prachtige stier. We genieten van de kudde op afstand, en lopen daarna weer rustig verder terug naar de hoofdpad. Ik draai me later nog eens om en maak een foto van de hele kudde. Ook al zijn het grazers van het gebied, ze zijn er zeker niet minder bijzonder om! Het blijft een mooi gezicht, zeker met jongen er bij.

Onderweg kom ik verschillende soorten vlinders tegen. Zo zie ik nog meer Citroenvlinders, het Oranje Zandoogje, Dikkopjes en Dagpauwogen vliegen op gele bloemen. Ze zijn druk in de weer, en ik neem rustig mijn tijd er voor. Nog nooit heb ik zoveel vlinders bij elkaar gezien op gele bloemen!

Na een paar keer gestopt te zijn om de vlinders op de gele bloemen te fotograferen, besluit ik door te lopen richting het einde. Hier zie ik niet alleen de bloedende boom, ik ruik hem ook! Al jaren bloed deze boom, en zitten er vlinders op. maar dit jaar is het extreem! Helaas zie ik geen Weerschijnvlinder en of Grote Vos. Wel zitten er meer van een tien Atalanta's op, en later ook nog een bont Zandoogje.

Ik besluit wat foto's te maken van de Atalanta's, en luister naar hun vleugels die goed te horen zijn! Het blijft altijd prachtig om zoveel vlinders bij elkaar te zien. De boom lijkt wel een Café voor de vlinders, een bar! Ze nemen het er goed van, en trekt ook bekijks als mensen voorbij lopen. Ik besluit een paar filmpjes te maken, zo iets zie je toch niet elke dag.

Na een poosje te hebben genoten van de vele vlinders rond om de boom, besluiten we terug te keren richting de auto. Ik was alweer vergeten hoe lang de route was!

De route was enorm lang, en dan merk je toch wel wat de lockdown met ons gedaan heeft! Ik ben over duidelijk moe, en loop stevig door in hoop dat de auto in zicht komt! Vlinders zijn prachtig, maar lopen is niet altijd een feestje! Helemaal al niet in van dat losse zand, wat alles extra zwaar maakt. Maar ik moet zeggen, wel weer enorm goed voor de conditie! En die gaan we nog hard nodig hebben..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aurora borealis aan huis!

Als er iets was wat ik ooit eens graag wilde zien nog in mijn leven, dan was het wel het Noorderlicht! Maar dat ik het ooit zou waarnemen le...