maandag 2 augustus 2021

Op vakantie in Oostenrijk (Silvretta, Hochalpenstraße)

We zijn voor een weekje in Oostenrijk, en dat betekent mooie landschappen en vele nieuwe vlinder soorten! We zitten voor een weekje in Gaschurn, en vanuit ons huisje kijken wij op de bergen van Silvretta uit. Gebergte waarvan we later pas leerde leerder dat hier een prachtig gebied lag! De eerste dagen waren vooral nat zoals voorspelt, en het kwam er dan ook echt met bakken uit zetten. Maar vandaag zou het gaan opklaren, een mooie dag om het gebied Silvretta te gaan verkennen!

Om in het gebied te komen, moet je eerst over een tolweg. De kosten hiervoor bedragen 16 euro, maar voor dat geld krijg je dan ook echt iets, wat je nooit meer zal vergeten. zeker niet als natuur liefhebber! We starten onze rit naar boven via de vele haarspeldbochten wegen. Onderweg kom je nummers tegen, waar je kan stoppen voor foto's of om even te genieten van het uit zicht. Onderweg schrijven we druk de nummers op waar we later wilde stoppen.

Ook al zagen we veel mooie plekken om te stoppen, het was simpel weg nog te nat en koud. En daarom besluiten we eerst boven te gaan. Het was nog vroeg, en de dag was nog maar net begonnen. Het kon me weinig schelen of ik vandaag de eerste vlinders zou zien of niet, er was zoveel te zien!

Ondanks dat we niet zouden stoppen, kwam er toch een moment waar we het simpel weg niet konden laten. Voor ons lag een berg met sneeuw, wat een uitzicht! We schieten druk foto's, niet wetend dat we dit later nog meer zouden zien. 

Eenmaal boven aangekomen op circa 2000 meter, stoppen we wij een alpen weide. Je kan zien dat je hoog zit, het is geen volle bloemen weide. Vlinders komen we niet tegen, het was nog koud en nat. Ik besluit daarop vooral de alpen bloemetjes, en landschappen te fotograferen. Verder zoek ik naar mooie mineralen gesteente.

Na een poosje stappen we weer in om naar het hoogste punt te rijden op 2040 meter. Hier staat een winkel, en daar hebben we dan ook enorm lang rond gehangen op zoek naar leuke herinneringen. Hier genieten we opnieuw van sneeuw in de bergen, het gletsjerwater en zelfs bloemen die onder water lijken te groeien! Na een lange tijd in de winkels te hebben gehangen, besluiten we weer in te stappen en te starten aan de afdaling.  

Onze eerste stop, is een stop waar je berg water kan drinken. Er staat een grote drink bak van houd, en er stroomt vers berg water in. We stappen uit voor mijn dochter, en water haar wat drinken en steentjes zoeken. Ook zij heeft de smaak te pakken, en zoekt er behoorlijk op los!

Bij de volgende stop, komen we uit op een stuwmeer. Ook is hier betreft het duidelijk weer gletsjerwater door zijn kleuren. En naast dit water, ligt ook nog water wat kraak helder is, duidelijk berg water. Over de grote bergen lopen stroompjes met water, die uit komen op beide wateren. Het uitzicht is verbluffend mooi, en hier en daar zie ik de eerste vlinders vliegen! Nu kon het pas echt beginnen voor mij! Op zoek naar nieuwe vlinder soorten op een goeie hoogte! Ik zie een witje vliegen en nog een paar erebia's, maar ze waren mij te snel af.

Bij een volgend punt, komen we uit op een kleine alpen weide. Dit lag op een kleine berg, of eigenlijk meer een heuvel. Ook hier vlogen weer erebia's rond, een witje en nog een kleine vuurvlinder! het was duidelijk vlinder weer geworden, en ik ben vooral benieuwt wat we nog meer zullen aan treffen! Echter ben ik nog steeds druk bezig met alle soorten te determineren, en vooral de erebia's zijn een zware klus! Ik ben tot dit jaar nooit verder gekomen als Nederland, België en een stukje Duitsland. Dus vele nieuwe soorten voor mij!

En dan rijden we af naar punt nummer 22. Hier staat het vol met bloemen, en nog voordat we stoppen zie ik de eerste vlinders al volop vliegen! Wat mij als eerste vooral op viel, was een knal rode vlinder die open zat op een bloem. Ik wist per direct dat dit een nieuw soort kon zijn voor mij!

We stappen uit, en het eerste wat ik doe is terug naar boven lopen. Het was een aardige klim, maar wil moest weten welk soort hier zat. Ik miste nog de morgenrood, en ik wilde het risico niet lopen dat het deze vlinder was. Het werd met al heel snel duidelijk dat het idd de Morgenrood betrof! Mijn dag was nu echt super goed!

Naast de Morgenrood zat er ook nog een Bruine Vuurvlinder, de Titanias Paremlmoer en als een klap op de vuurpijl een parende Groot geaderd witje! Ik besluit vooral me aandacht te leggen op het parende groot geaderd Witje. Parende vlinders zie je nog minder vaak, dan een enkele soort. Ik heb hier door mogelijk wel wat andere soorten gemist, maar dat neem ik voor lief.

Na een tijdje rijden we terug naar beneden, en zo langzaam het gebied weer uit. We waren enorm onder de indruk, en hadden allemaal de wens om later deze nog eens terug te gaan. Het was vooral wachten op de perfecte dag met goed weer!

Eenmaal weer terug bij het huisje, besluit ik het veld daar nog eens rond te lopen. Hier vliegt een stuk minder, maar toch ook weer een nieuw soort! Een Veengeeltje, een soort uit de luzerne vlinders. Een mooie afsluiting van de dag! En daarmee hou ik het dan ook meteen voor gezien.  
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Voor het lapje gehouden door de Weerschijnvlinder

Ben ik even door het ooitje genomen! Weet je nog dat ik schreef over die ene dinsdag waar ik de Weerschijnvlinder zag, en de vele Mud-puddli...