zondag 18 juli 2021

Monschau, Weekendje Eifel (Dag 2)

Vandaag beginnen Ronald en ik de dag iets later dan de bedoeling was. Ik denk dat we beide een beetje erg moe waren van de wandeling in de Eifel. Dus start onze dag iets later achter de pc om uit te zoeken waar we moeten zijn in het gebied voor vlinders. Want vandaag staat er een leuke dag op het programma, en we willen zo snel mogelijk vertrekken! Het weer is nog beter als de dag er voor, en we hebben er zin in samen.

Vandaag zijn we als eerste terug gegaan naar het eerste veld aan de B258. We hadden gezien dat er gisteren nog best veel op vloog, en waren vandaag vooral benieuwt of we hier nieuwe soorten zouden aan treffen. Aangekomen in het veld bleek het inderdaad bom vol te zitten aan vlinders. Vele Koevinkjes, dikkopjes vlogen op. En zo zat er ook weer de Rode Vuurvlinder en grote vuurvlinder! De vlinders waren extreem druk, een nadeel als de zon fel schijnt. Dan weet je gewoon dat fotograferen lastig word!

We besluiten door de lopen naar het tweede bloemen veldje. Waar hier eerst talrijk het Koevinkje zat, was het veld nu vooral opvallend leeg aan vlinders. Zo zie je maar weer, dat per week de boek enorm kan verschillen! En dat geld ook voor het type weer wat voorspelt is.

En zo waar de vorige keer in het bos helemaal niks zat, zagen we nu grote vlinders vliegen. het was de keizersmantel, vier stuks en super vers! Zo vers had ik ze nog nooit gezien. Vooral Ronald was onder de indruk van de drukker fladderaars, en hij stond dat ook goed zijn best te doen. om ze op de foto te krijgen.

Na een tijdje bij de keizersmantels, zijn we terug gelopen naar het eerste bloemen veldje. Hier zien we al snel een grote witte vlinder vliegen. We hadden deze al vaker gezien, maar wilde nooit gaan zitten. Je raad het al als ik het zo schrijf, dit keer wel! Mijn vermoedens klopte, het bleek om het Groot Geaderd witje te gaan. Super gave waarneming, voor mij pas de tweede keer dat ik deze vlinder mocht bewonderen. Helaas zat hij wel heel slecht voor ons, laag tussen het volle gewas. Maar dan nog! Ik ben blij met deze waarnemingen zo ver. Het belooft een goeie dag te worden, beter nog dan gisteren. We besluiten dan ook na deze prachtige vlinder terug de auto in te stappen, en terug te rijden naar Monschau en zo weer naar het Perlenbachtal.

Gisteren zagen we vooral hier veel vliegen langs de weg, vandaag een heel stuk minder. Jammer! Want gisteren dacht ik nog om ook deze pad af te lopen. Dus lopen we het pad niet af, en gaan gelijk het gebied in. Ik was reuze benieuwt wat we vandaag weer zouden aan treffen!

Vandaag lopen we recht door, en niet op het water af. Hier zou het veldje moeten liggen met vlinders. Vlinders zagen we, en veel ook. Maar niet de soorten waar we op hoopte, zoals de Ringoogparelmoervlinder en de blauwe vuurvlinder. Hadden we dan mogelijk toch niet het juiste veld? Wel zagen we super veel Purperstreepparelmoervlinders vliegen, en weer dikkopjes die op het water af kwamen wat langs de pad naar beneden liep. Ook tal van koevinkjes ontbreken weer niet, en enkele andere soorten als de Kleine Vos, Dagpauwoog, Atalanta en nog een Citroenvlinder.

Je moet echt goed op letten in het gebied, en dan kan je best leuke dingen aantreffen. Vooral als je het gebied af loopt, maar het is een hele grote route, en soms moet je best flink klimmen. Het is wel een prachtig gebied! de volgende keer nog eens verder uit zoeken waar veldjes te vinden zijn, en mooie uitzichten. Zo is er ook een rots partij met een prachtig uitzicht over het dal, maar dat ligt een stuk verder op in België weer. Het gebied ligt tegen, op en net over de grens.

Het was vandaag vooral heel warm, en toch nog best wat wind. In combinatie met de dag er voor, waar we tamelijk nog best moe van waren. Hielden we het dan redelijk op tijd voor gezien. Maar wat is op tijd, het was toch al weer laat toen we terug kwamen. We hebben nog wat lekker gegeten, en de dag afgesloten. Het was weer een prachtig weekend, met vele leuke waarnemingen! Op naar de volgende trip.. 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Voor het lapje gehouden door de Weerschijnvlinder

Ben ik even door het ooitje genomen! Weet je nog dat ik schreef over die ene dinsdag waar ik de Weerschijnvlinder zag, en de vele Mud-puddli...