zaterdag 26 juni 2021

Bijzondere waarneming in Park Glorieux! (Dongen, Brabant)

Heel soms tref je het, en vandaag had ik weer zon dag! Ik besloot even mee te gaan naar het park, omdat mijn dochter haar nieuwe drone wilde testen. Ik twijfelde nog, want ik had de dag er voor een vaccinatie gehaald, en helemaal top fit voel ik me niet. Maar ik verzet er me tegen, en ik pak mijn camera. Aangekomen in het park, viel onze oog al snel op een vlinder die voor onze voeten vloog. In eerste instantie denk je denk je dan al snel aan het Landkaartje, want die zaten er het afgelopen jaar volop. Maar toch klopte het plaatje niet helemaal! Hij leek groter, zijn tekening leek anders en zijn vlucht ook. Ho, wacht.. blijf eens staan! Is dit wat ik denk dat het is? Ik moest de vlinder fotograferen om zeker te zijn van mijn zaak. Het lijkt wel een Kleine Ijsvogelvlinder, maar die komen hier helemaal niet voor! De Kleine Ijsvogel vlinder kan je wel spotten in natuurgebied Den Brand, ongeveer een half uurtje hier vandaan. Maar hier zou toch wel heel bijzonder zijn! Ik besluit voorzichtig te zijn, ik maak foto's en probeer steeds dichter bij te komen.

De vlinder zweeft wat voorbij en gaat kort op de grond zitten. Het was voor mij een sluip momentje, je wilt de vlinder niet opschrikken! Na weer wat zweef momentjes neemt de vlinder rust op een struik. Dit was mijn kans! Ik benader de vlinder langzaam dichterbij, en jawel! Duidelijk een kleine Ijsvogelvlinder! Na wat foto's vloog de vlinder dieper het bos in, en raakte ik hem uit het oog. Maar wauw, wat een waarnemingen voor hier!

Ik besluit als eerste mijn vader te bellen om te vertellen wat ik zojuist op de foto had gezet. Ook hij was verbaast over mijn waarneming, maar vond het vooral ook erg leuk! En dat is zo leuk als je regelmatig op stap gaat op zoek naar vlinders, je kan altijd voor verrassingen komen te staan!

Ik besluit naar huis te gaan, en mijn foto's na te kijken. Mijn camera vertoonde weer wat problemen, het word tijd voor een nieuwe! Gelukkig zijn de foto's gelukt, en kan mijn dag niet meer stuk. Ik besluit na het invoeren van de waarneming nog even terug te gaan, maar helaas geen spoor meer te bekennen van de Kleine Ijsvogelvlinder. Wel zie ik meerdere Atalanta's, een bont zandoogje, wat witjes en mogelijk nog een gehakkelde Aurelia vliegen.

Maar ik voel me te slapjes om achter alle vlinders aan te gaan, en besluit dan ook al snel weer naar huis te keren. Sommige waarnemingen vergeet je nooit meer, net zoals in 2006 waar ik in Dongen de Rouwmantel had! De echte vlinder kenners weten wel hoe bijzonder die waarneming was. Maar ook deze doet zeker niet onder voor hier! 

Soms moet je aankomen in een gebied op het juiste tijdstip en moment, en dat was hier dus ook het geval. Zou de Kleine Ijsvogelvlinder een opmars aan het maken zijn naar andere gebieden? Tijd zal het leren, maar hij was ook al in Huis ter Heide gespot voor het tweede jaar! En dat is hemelsbreed hier toch niet zo heel ver vandaan. We gaan het volgen en zien, maar dit was een bijzondere waarneming vandaag!
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aurora borealis aan huis!

Als er iets was wat ik ooit eens graag wilde zien nog in mijn leven, dan was het wel het Noorderlicht! Maar dat ik het ooit zou waarnemen le...