zaterdag 12 juni 2021

Duivelse Grotten en Schlangenberg

Vandaag ben ik samen met Ronald een dagje uit geweest naar de Duivelse Grotten in Limburg, en later op de dag naar de Schlangenberg in Duitsland! De dag begon zeer bewolkt, dus het risico zat er in dat we weinig vlinders zouden spotten. Zou dit onze dag verpesten? Nee geen seconde! Wat is Limburg toch adembenemend mooi! En zo begon onze dag dan ook, zwaar bewolkt.. Aangekomen in het gebied eerst wat mooie landschap foto's gemaakt met mijn nieuwe lens, en daarna onze wandeling voort gezet naar de grotten.

Eenmaal aangekomen bij het vijvertje voor de grotten, zagen we als eerste wat kikkervisjes zwemmen, wat later salamanders bleken te zijn. Je kon ze goed bewonderen, en daardoor goed hun huidige vorm bekijken. Niet veel later zag ik een vogeltje landen bij de vijver, hij viel op door zijn knal gele kop. Nou heb ik totaal geen verstand van vogels, maar deze zag er voor mij niet uit als een alle daagse vogel. Het bleek te gaan om de Geelgors.

De Geelgors liet zich goed fotograferen! Jammer dat ik geen grotere lens mee genomen had was mijn eerste gedachte! Maar ondanks dat, staat hij er als nog zeer goed op. Toch leuk als bepaalde vogels opvallen door hun kleuren! Maar ja, voor vogels waren we niet echt in het gebied, dus op zoek naar vlinders in rust!

Terwijl Ronald nog een afspraak had staan voor zijn vaccinatie in Maastricht, besluit ik in het gebied te blijven. Ik loop naar achter, waar ik al snel een Meikever tegen kom. Dat zijn prachtige beesten! Maar helaas liet hij zich tijdens zijn vlucht vallen tegen de bergkant aan in het veld. Ik besluit het beestje lekker met rust te laten en verder te lopen. Iets verder kom ik een prachtige groene kever tegen op een witte bloem, ik zet mijn zinnen daar op. Het zou gaan om de Cryptocephalus aureolus ook wel bladkever genoemd. Deze liet zich goed fotograferen, en leverde nog wel een leuk plaatje op.

Aan kevers en libellen zat het wel goed in het gebied! Maar de vlinders hadden zich echt goed verstopt. Later op de terug weg kom ik nog een Groot Koolwitje tegen wat me al wel wat verbaasde. en kort daarna ook nog een Atalanta. Maar dat was het wel..

Ronald was inmiddels alweer terug onderweg, en ik besluit het op te geven en richting hem te lopen, zodat we samen verder konden vertrekken naar Duitsland.

Aangekomen in Duitsland op de Schlangenberg, was het weer duidelijk helemaal anders! De zon scheen volop, en het was perfect om op en top te genieten van het gebied samen. Het is dan nog wel wat aan de vroege kant in het jaar, maar dat gaat nog wel wat beloven voor een volgende keer!

Bij het uitstappen hadden we al meteen de eerste vlinder, of kan ik beter zeggen vlindertje! Dat was duidelijk een dwergblauwtje! Je ziet ze nauwelijks vliegen, en je moet echt op letten als je weet dat deze vlinders maar 9mm groot zijn! helaas verdween hij ook snel weer uit mijn zicht, maar wel een leuke waarneming!

Aangekomen bij het eerste veld was het verschil duidelijk zichtbaar tussen de Duivelse Grotten in Limburg, zoals ik hier boven al aan gaf! De vlinders vlogen talrijk door het veld. Toch zorgde de zon er ook weer voor, dat de vlinders extreem druk waren, waardoor het lastig was de meeste goed op de foto te krijgen.

Al snel tik ik Ron aan, een aardbei vlinder! Dat is een leuke waarneming, en dat blijft een prachtige vlinder! Ook zien we talrijk aanwezig het hooibeestje, en vele blauwtjes. En dan te bedenken dat het allemaal nog maar net begonnen is met de vlinders! Straks vind je hier nog vele andere soorten zoals o.a. het tweekleurig hooibeestje!

We besluiten samen nog even verder te lopen richting de berg. Het eerste wat me op valt was de berg zelf! Die leek veel grote als in mijn beleving de laatste keer dat ik daar was. Ronald grapte vooral dat hij op zoek was naar de lift om boven te komen! Ook ik zag de klim niet zitten, en plof iets verder neer op een bankje. Ik hoef die berg niet te beklimmen om te genieten van een uitzicht, dat kon beneden ook wel!

Terwijl we op het bankje zitten, zie ik een vogeltje in de toppen van een boom zitten. En ook al heb ik de juiste lens er niet voor op staan, is het nog altijd wel leuk om uit te zoeken wat je waargenomen hebt! Het zou gaan om de Grauwe Klauwier. Jammer dat die er niet beter op staat, maar wel een leuke waarneming! 

De tijd vloog voorbij, en de vlinders werden een stuk rustiger. Toch heeft ons dat niet erg veel geholpen, het gewas was veel te hoog. Hierdoor kon je de vlinders weer een stuk minder makkelijk terug vinden. Je wilt een veld ook niet kapot lopen, dus  zijn we terug gereden naar Hoensbroek om wat te gaan eten samen.

De volgende keer slaan we de Duivelse Grotten over! Hier was het zoveel beter, en ook nog eens veel mooier! Daarbij komt dat er in de omgeving nog een gebied ligt, en zoals we zagen zelfs aan de overkant van de weg! Ronald zag het al voor zich, lekkere broodjes halen in Duitsland en genieten! En dat gaan we zeker snel weer doen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aurora borealis aan huis!

Als er iets was wat ik ooit eens graag wilde zien nog in mijn leven, dan was het wel het Noorderlicht! Maar dat ik het ooit zou waarnemen le...