zaterdag 11 mei 2024

Aurora borealis aan huis!

Als er iets was wat ik ooit eens graag wilde zien nog in mijn leven, dan was het wel het Noorderlicht! Maar dat ik het ooit zou waarnemen letterlijk boven mijn hoofd in Nederland, dat had ik nooit verwacht!

Ik had op facebook vernomen dat er vanavond weer kansen waren om het noorderlicht te fotograferen. Voor mij geen nieuws, want dat gebeurde de laatste tijd wel vaker. Toch was het mij nog niet gelukt, en was ik extra alert. 

Die dag in aanloop naar de avond hield ik de Index meter goed in de gaten, en zag tot mijn extreem grote verbazing dat de waardes explosief aan het stijgen waren. Ik had dit eerder nog nooit gezien, en ik volg het toch al enkele jaren! Zou het nu dan toch eens echt mogelijk worden, zelfs in Limburg?

Ik kon niet wachten tot het donker werd! Zou ik dan vanavond eindelijk wat roze en of wie weet een kleine pilaar waar kunnen nemen op een foto? Het werd donker, en ik kon niet langer wachten om te testen of er wat te zien was. Ik maak een foto, en een terug blik van de foto valt op mijn camera.. Ik val stil, een knal roze foto verschijnt er op mijn scherm! Ik sprint naar binnen om het nieuws te delen, en niet lang er na stond ook mijn dochter naar de lucht te staren.

Mama.. gaat het vervolgens, ik zie roze! Dat denk je, zeg ik nog. Want ik weet dat het heel moeilijk te zien is met het blote oog. Nee echt vervolgt ze, waarop ik ook beter naar boven kijk en idd roze zie! Ik maakt een foto van het roze om te bevestigen dat we ook daadwerkelijk roze zien, en ja! we zien het zeker! Later die avond zou ik nog vaker roze zien, en zelfs wat groen!

Ik had een top locatie vanaf het balkon, maar op de Heide zou het natuurlijk nog mooier kunnen zijn! Dus besluiten we te gaan kijken vanaf de Brunssummerheide. Daar aangekomen was het extreem druk, maar kreeg ik ook te horen dat het Noorderlicht afgenomen was. Toch besluiten we het gebied in te lopen, want het kan ook net zo snel weer terug keren. Dat je hier welkom was, dat bleek wel! Zelfs het bezoekers centrum was open. Heel apart hoor midden in de nacht en daarbij de vogeltjes die de mooiste liedjes fluiten achter ons!

Na een poosje en wat foto's met toch wat Noorderlicht er op, zijn we terug naar huis gegaan. Eenmaal thuis nam het weer flink toe, en zo ben ik actief geweest tot diep in de nacht. Wat een ervaring, en waarschijnlijk een die we niet nog eens gaan mee maken! Maar deze kan van mijn bucketlist af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Voor het lapje gehouden door de Weerschijnvlinder

Ben ik even door het ooitje genomen! Weet je nog dat ik schreef over die ene dinsdag waar ik de Weerschijnvlinder zag, en de vele Mud-puddli...