zondag 13 augustus 2023

Eitjes van het Boomblauwtje

Soms hoef je niet ver van huis om vlinders te spotten. Helemaal niet als je de moeite neemt om vlinders naar je tuin te trekken met verschillende planten. Zelfs op een balkon kan je natuur aantrekken, en deze blog bewijst dat je helemaal geen tuin nodig hebt om de natuur te verwelkomen.

Regelmatig krijg ik bezoekjes van zowel vogels als vlinders. Vogels die dagelijks op bezoek komen zijn tot nu toe vooral het Koolmeesje en het Pimpelmeesje. betreft vlinders zie ik vooral de Kolibrievlinder langs komen, en heel soms een andere. 

Vandaag komt het Boomblauwtje op bezoek, en niet zomaar. Het duurt niet lang voordat ik zie dat dit vrouwtje volop eitjes aan het afzetten is op jonge knoppen in mijn plantenbak. Vooral Lantana is haar voorkeur, maar ze haar ook naar andere bloemen vliegen.Ik probeer haar vast te leggen, maar het is lastig. Ze vliegt toch nog vrij snel van bloem tot bloem, vaak nog voor ik haar goed scherp heb. 

Ze is flink bezig, en komt meerdere malen terug om opnieuw eitjes af te zetten. Ik ben de tel kwijt, maar ik schat er zeker een tien tal. Als ze eenmaal weg is, probeer ik de eitjes in close up te krijgen. Na een poosje is het me gelukt, en heb ik hem scherp.

De close up laat het eitje mooi zien. Ik laat het lekker zitten waar het zit, net zoals de andere. Soms kweek ik wel vlinders op, maar ik heb persoonlijk weinig ervaring met deze. Ik weet niet hoe afhankelijk deze zijn van mieren, zoals vele blauwtjes wel zijn. Al kan ik me niet voorstellen dat hier veel mieren zitten. Maar wel een leuke verassing, en leuk om te volgen!

Ik ga wel proberen het in de gaten te houden, of ik de rupsjes zie. Als me dat lukt, probeer ik ze vast te leggen op foto. Er zitten in ieder geval zat eitjes! Morgen ga ik ook nog even kijken of ik het eitje nog scherper op de foto kan krijgen, als de belichting helemaal optimaal is. Dat was bij deze foto helaas net niet het geval, maar nog steeds erg gaaf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Voor het lapje gehouden door de Weerschijnvlinder

Ben ik even door het ooitje genomen! Weet je nog dat ik schreef over die ene dinsdag waar ik de Weerschijnvlinder zag, en de vele Mud-puddli...