zaterdag 29 juli 2023

De bergen Sierra Mariola (Deel 1, Spanje)

Vandaag word een hele leuke dag! vandaag trekken we namelijk de bergen van Spanje in. We hebben geen idee wat we kunnen verwachten, maar we gaan er voor. Dus al vroeg vertrekken we richting de bergen van Sierra Mariola. 

Nog voordat we aangekomen zijn op onze bestemming, stoppen we onderweg bij een parkeerplaats in Alcoy, Alicante. Er staat behoorlijk wat wildbloei, en we zijn benieuwt of er ook vlinders zitten.

Al snel zie ik de eerste vlinder voor vandaag vliegen, een Oranje Luzernevlinder. Hij is snel, maar al vliegend weet ik hem vast te leggen. Dan heeft mijn vader een vlinder gevonden. Het betreft een Klein Tijgerblauwtje, en super vers! En aan de andere kant vind ik een groter exemplaar, en dat blijkt het Tijgerblauwtje te zijn. Een nieuw soort voor mij en mijn vader! Ik ben blij dat we hier even gestopt zijn. 

Dan rijden we door naar de rand van Sierra Mariola en stoppen we bij Bocairent, Valencia Spanje. Hier vinden we een veld, waar de Luzernevlinders werkelijk bij aankomst al om je oren vliegen. We wisten meteen tot onze verwachtingen in dat we hier goed zaten!

Als eerste zie ik meteen al donkere vlinders vliegen, en in het veld gaan zitten en op bomen. Dat blijkt te gaan op een Kleine Heivlinder. De eerste vlinder is in de pocket, en we zijn nog maar net begonnen. 

Dan zie ik enorm fel gekleurde blauwtjes vliegen, niet zoals wij ze kennen! Ze zijn flink groter en erg mooi. De naam vertel ons later dan ook waarom, het gaat om het Adonisblauwtje! 

Ik zie enorm veel blauwtjes vliegen en ze lijken allemaal op elkaar. Toch is het opletten geblazen, want dat we verschillende soorten hebben, blijkt later wel als we de foto's na lopen. Zo hebben we ook het Mediterraan Icarusblauwtje en het Moors Bruin Blauwtje.

Dan loop ik een pad in, en zie ik een vlinder op een struik zitten. Dit blijkt een Spaanse Eikenpage te zijn. Helaas was deze zeer sterk afgevlogen, maar nog steeds een hele gave waarneming.

De Luzernevlinders betreffen een Oranje Luzernevlinder en een Zuidelijke Luzernevlinder. Vooral die laatste in de witte variant is erg mooi. 

Dan tref ik ook nog een Argusvlinder aan, en een Kleine Vuurvlinder. Ik grap nog naar mijn vader toe dat ik een zeer zeldzame Kleine Vuurvlinder heb gezien. Of te wel, die zien we in Nederland genoeg! 

Ook tref ik nog een Resedawitje aan, en super vers. En dan word het tijd om door te rijden naar een volgend veld, of eigenlijk eerst wat drinken op een Camping. En dus rijden we een half uurtje om naar deze locatie, naar camping Sierra Mariola.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aurora borealis aan huis!

Als er iets was wat ik ooit eens graag wilde zien nog in mijn leven, dan was het wel het Noorderlicht! Maar dat ik het ooit zou waarnemen le...