zondag 4 juni 2023

Na een natte lente, vandaag Schlangenberg (Duitsland)

Na een zeer lange natte en koude voorjaar, trekken we er vandaag voor het eerst op uit. Samen met Ronald en Deveny gaan we richting de Schlangenberg. Het is een gok of er ook maar iets te zien zal zijn, maar we wagen het er op. Het is vooral hopen dat de Juni Dip nog niet gestart is. maar komt die wel met een voorjaar als deze? Er zijn nauwelijks tot zelfs geen vlinders gezien voor vandaag, het was zelfs nog te lezen in het nieuws. Maar het is vandaag prachtig weer, dus trekken we er op uit. Ik heb er ook wel zin in, nog nooit ging ik zo laat pas op pad voor vlinders!

Aangekomen in het gebied word al snel duidelijk dat we ons vandaag geen zorgen hoeven te maken. Van een Juni Dip is hier totaal geen spraken, of nog niet! Sterker nog er vliegt hier werkelijk van alles rond, en het is er behoorlijk druk betreft vlinders. 

In het eerste veldje treft ik al snel een Kleine Vuurvlinder aan, en wat blauwtjes. Maar mijn dochter was wat ongeduldig, en wilde graag bij de grote boom op haar kleedje gaan zitten. Dus echt lang in het eerste veldje ben ik niet gebleven.

Bij de grote boom zag ik al snel een Luezernevlinder voorbij komen, het bleek later te gaan om een Oranje Luzernevlinder. Dat was een poosje geleden dat ik die zag, en al snel volgde een tweede. Lang rust kreeg ik niet bij de grote boom, toen er een grote groep Duitsers aangelopen kwam, om in de schaduw onder de boom lezingen te geven. Hierop besloot ik wat rond te gaan lopen, en te kijken wat er allemaal rond vloog. 

Er vlogen vooral veel parelmoervlinders rond, te veel om allemaal te tellen over het hele gebied. het ging in alle gevallen om de Zilvere Maan, het waren er minimaal zeker een stuk of twintig als niet meer. Ook warend de eerste vuurvlinders weer actief. Zo zag ik de Rode Vuurvlinder zowel als de Bruine Vuurvlinder vandaag. En vlogen er hier en daar wat Aardbei vlinders rond. 

Terug bij het bankje kwam een Koninginnenpage voorbij gevlogen, die ik vast wist te leggen in vlucht. Kort daarna besloot ik iets dieper het gebied in te lopen, en wilde mijn dochter me helpen vlinders te spotten. Het is dan ook dankzij haar dat ze een Tweekleurig Hooibeestje zag! De soorten waren vandaag leuk, en we zagen veel. Betreft soorten die we zagen vandaag is het lijstje als volgt. 

bruine Vuurvlinder, Rode Vuurvlinder, Metaal Vlinder, Groentje, Aardbeivlinder, Dwergblauwtje, Bruin Blauwtje, Koninginnenpage, Zilveren Maan, Boswitje, Hooibeestje, Icarusblauwtje, Kleine Vuurvlinder, Tweekleurig Hooibeestje, en Oranje Luzernevlinder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aurora borealis aan huis!

Als er iets was wat ik ooit eens graag wilde zien nog in mijn leven, dan was het wel het Noorderlicht! Maar dat ik het ooit zou waarnemen le...