zaterdag 23 juli 2022

Bleek blauwtje op Vranks (Heerlen, Limburg)

Dinsdag was ik al even kort in de ochtend naar Vrank geweest, maar met 39 graden niet super lang gebleven. Vandaag keer ik terug met een aangename temperatuur, en meer tijd in mijn handen om rustig te fotograferen. Ik was er al achter gekomen dat vele vlinders graag op Wilde marjolein zaten, dus starten dan ook vandaag weer bij het zelfde veldje als gisteren. 

Ik liep van het ene bosje Wilde Marjolein, naar het andere om zo een goed beeld te krijgen wat er op zat. De dag begon met het meest gebruikelijke, enkele Bruine Zandoogjes, oranje zandoogjes en hier en daar vlogen er wat blauwtjes op. Ik  wilde de blauwtjes goed in beeld krijgen, dus besluit er rustig bij te gaan zitten. Niet veel later vliegt er een iets groter blauwtje rond, en gaat vervolgens met open vleugels zitten op de bloemen. Ik had meteen door dat dit niet een aller daags blauwtje was, wat je hier normaal gesproken zit. Toch kwam hij me wel weer bekent voor.. is dit een Bleek Blauwtje? Ik wacht geduldig tot ik een blik onder de vleugels kan werpen.

Het blijk inderdaad om het Bleek Blauwtje te gaan, een soort die ik in de Virion, België al tal van keren voor me lens had gehad. Ik besluit hem op waarnemingen te zetten, en wat daar op volgde, had ik nooit verwacht! Die zelfde avond waren er ineens 10 waarnemingen van het Bleek Blauwtje, ik dacht nog bij me zelf, dat is ook stom toeval. Maar stom toeval was het niet echt, het waren allemaal waarnemingen gedaan op vrank in heerlen.

de dag er na besluit ik terug te keren, immers ligt het gebied Vrank voor mij net achter de flat waar ik woon. Het werd me dan ook al snel duidelijk dat mijn waarneming heel wat te weeg had gebracht. Het veld zat bommetje vol met waarnemers en fotografen, en er was net een hele grote groep weg. Ik heb het zo eens in de gaten gehouden op waarnemingen.nl maar het zijn er ruim honderd geweest die er op af gekomen zijn!

De dagen er na was het gebied alles en behalve nog mijn plekje om tot rust te komen, en moest ik het veld delen met andere. Foto's nemen kwam er niet meer van, maar het was ook wel weer gezellig om mensen te ontmoeten met de zelfde passie. Er werd zelfs nog een bleek blauwtje waargenomen, en ook nog staartblauwtje en een klaverblauwtje dood. Dus die zit er kennelijk ook soms! het staartblauwtje verwonderden mij niet, ik wist dat ze in de omgeving zaten. Maar al bij al wel leuk dat andere ze al snel gevonden hadden. Ik ben zo benieuwt wat dit gebied me nog meer ga brengen de komende jaren, in het voorjaar had ik ook al de Grote Vos en een Rouwmantel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aurora borealis aan huis!

Als er iets was wat ik ooit eens graag wilde zien nog in mijn leven, dan was het wel het Noorderlicht! Maar dat ik het ooit zou waarnemen le...