zondag 6 juni 2021

Bezoekje Wandelbos (Tilburg, Brabant)

 

Na een zeer zonnige week, was het gisteren wel heel erg slecht. Dicht bewolkt, wind en koud! Dus ons drukke programma wat we in de planning hadden staan, hebben we een weekje verschoven. Dus vandaag op tijd in de vroege middag een vertrokken naar het wandelbos in Tilburg. Dit gebied staat vooral bekent aan de Siberische grondeekhoorn. Een leuk weetje, dit liedje is ook vernoemt in het liedje "Neem je steeds m'n hart weer mee" van Guus Meeuwis. "Ik weet een bankje in het Wandelbos en de wereld staat daar stil". Het is een prachtig bos, en je kan er uren genieten van de grond eekhoorntjes.

Helemaal wild van nature zijn ze niet. Ooit stond hier een dierentuin. En het verhaal luid dat bij het opruimen van dit park, er een kist met van deze grondeekhoorntjes van de wagen zou zijn gevallen. Deze zou open gevallen zijn, en de beestjes kozen voor hun vrijheid. En dat is tot vandaag nog terug te zien!

En dat laatste was ook vandaag zeker weer het geval! terwijl mijn dochter met haar vader de speeltuin in gaan, zoek in mijn pad naar de eekhoorntjes. Al snel spot ik de eerste twee rennend achter elkaar aan. En als je de eerste gezien hebt, dan kijk je er niet meer langs! De een zit graag tussen de baadjes te graven naar wat lekkers. De ander zit op een van de vele takken en boomstammen op de grond. En andere komen vanuit de boom naar beneden geracet en of over het pad. Het zijn geweldige beestjes om te zien en te fotograferen! En je kan ze soms best dicht benaderen. 

Op een gegeven moment vind ik een plekje met een grote boomstam liggend. Het is een open gebied, en de zon valt hier precies goed. Er vliegt nog een specht weg.. ik bijt op mijn onderlip, jammer gemiste kans! Ik besluit te gaan zitten en rustig te wachten. Al snel zie ik verder op in het bos nog een fotograaf zitten, met een hele dikke grote lens. Dat was duidelijk! Ja, daar kwamen de eerste eekhoorntjes al aan. Speelt achter elkaar, dan weer hop op een tak, en ik pak mijn kansen. Niet veel later word ik ook gespot van de bos weg af, en vrouw komt nieuwsgierig met haar telefoon kijken en een kort praatje maken. met haar telefoon weet ze er dicht bij te komen, en verlaat iets later tevreden het bos weer. Ik besluit me weer te concentreren op de eekhoorntjes, als er een achter me voorbij komt. Zo dicht bij, dat zelfs mijn macro lens zo iets had van.. nope, dit gaat hem nooit worden! Ze lijken niet geheel schuw te zijn, en daar was ik wel blij mee, want echt lang zouden we niet blijven. Dit vergrote mijn kansen enorm om met een of een paar goeie foto's huiswaarts te keren. Ik besluit even terug te lopen naar de speeltuin, een kort verslag uit te brengen en te polsen of ik nog even de tijd had.

Dat ik niet de enigste was die niet naar huis wilde, was wel duidelijk! Wat een speeltuin staat daar mensen, zeker een aan rader als je kinderen mee wilt nemen! Mijn dochter was druk in de weer vriendjes en vriendinnetjes te maken, en kimde er vrolijk op los. Ik had nog wel even de tijd, dus keerde ik nog even terug naar mijn eerste plekje. Nu wisten ze in ieder geval waar ik ook te vinden was! En dat het daar bijzonder goed was.  

Ik besluit weer mijn plaats te nemen, en het duurde niet lang of er kwam een stel achter me het bos in gelopen. Wat een lieve vriendelijke mensen waren dat! Ik heb met hun een zeer gezellig gesprek gehad over camera's en de eekhoorntjes. Ze hadden ook nog wat nootjes bij, waar de eekhoorntjes zeer dankbaar gebruik van maakte!

Terug aangekomen bij de speeltuin, had ik inmiddels ook me dochter warm gekregen voor de eekhoorntjes. Awww mama ze zij zo cute! Zo schattig. Dus ik besluit haar nog even mee terug te nemen naar mijn plekje, waar ze de eekhoorntjes goed kon bewonderen. Ik weet zeker dat dit niet ons laatste bezoek was! Dan al niet voor de foto's, dan wel om te genieten van hun speelde gedrag! Want een genot om er naar te kijken, dat is het! Ik had ze al eens eerder gezien, maar dat was in de winter. Daar zit toch wel wat verschil in. ze waren nu veel actiever! Al bij al, een zeer geslaagde dag!

En wil je nou zelf eens gaan kijken in het wandelbos in Tilburg. Ga het bos in op de Taxandriëbaan, loop richting de speeltuin en dan vanaf het voetbal veldje achter de speeltuin dieper het bos in. Met de speeltuin aan je linker zijde, en het voetbal veldje aan je rechter zijde, is het rechtdoor. Meteen hier kan je zoeken in de bladeren, of op liggende boomstammen en takken naar de Siberische grondeekhoorn. Maar respecteer de natuur, en zo dus ook de Siberische grondeekhoorn. En met een beetje geluk, tref je ook de rode eekhoorn voor een mooie foto!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Voor het lapje gehouden door de Weerschijnvlinder

Ben ik even door het ooitje genomen! Weet je nog dat ik schreef over die ene dinsdag waar ik de Weerschijnvlinder zag, en de vele Mud-puddli...