Zilvervlek.jpg

Virion, België

Als we spreken over een vlinder gebied, dan moet je naar de vlindervallei gaan in België. Het gebied, de Virionval kent vele soorten vlinders. En staat dan ook niet voor niks bekent bij vele vlinder liefhebbers. Jaarlijks trekken er dan ook vele vlinder fotografen er op uit naar dit gebied. Zeker als je in het zuiden van Nederland woont, is het redelijk te doen.

Vanaf het plaatje Nismes, kan je meerdere gebieden bezoeken. Ook kan je vanaf hier verschillende wandelroutes lopen. Vlak naast het kerkje heeft altijd een bord gestaan met de wande routes voor dit gebied. Natuurlijk kan je ook vanaf hier met de auto naar verschillende plekken rijden. Een van de mooiste plekjes is nogwel Fondry Des Chiens, een gebied met uitgesleten rotsen. Hier is het vooral ook extra op letten als je hegedissen graag ziet. De Levendbarendehagedis zont graag boven aan de rand, op de rotsen van de Fondry des Chiens zelf. Hier in het veld kan je ook vele soorten vlinders aantreffen.

Vanaf het parkeer plaatsje bij de Fondry Des Chiens, waar je de picknick tafels hebt. Kan je het gebied weer uit rijden met de keuze om terug te keren naar Nismes, en of te stoppen op een nieuwe vlinder locatie. Als je het gebied uit rijd, ga je linksom met de bocht mee. Vervolgens ga je een stukje naar beneden tot je de mogelijkheid hebt om recht door te rijden, of rechts je auto te parkeren tegen een helling aan. Hier kan je een nieuw gebied in, en is erg de moeite waard om te wandelen. Let in het hele gebied wel op kinderen! Houd ze op het pad om ongelukken te ver komen!

In het hele gebied heb je namelijk als je van het pad af gaat gaten in de velden, met rotsen die soms behoorlijk diep kunnen zijn. Hier kan je soms net andere vlinders aan treffen als op Fondry des Chiens, en is daarme ook best de moeite waard om het mee te pakken. Zeker als de zon fel geschenen heeft, kan het zo maar gebeuren dat op de kant van Fondry Des Chien minder vlinders zitten door uitdroging van het veld.

Nog een leuke locatie is La Rouche a Lomme, een berg met een kruis er op. Let wel op dat dit een behoorlijke klim is, en op sommige stukjes best pittig en stijl. Dit is dan ook zeker af te raden voor kinderen! Boven op de berg bij het kruis, maak je kans op de rotsvlinder, en hier tref je ook nog andere soorten vlinders aan. Om hier te komen parkeer je bij het grote vervallen gebouw aan de overkant van de berg. Vanaf hier ga je langs de weg af links, en een stukje verder op kan je rechts de berg op. Let wel op, het lijkt als of je een erf op loopt! Het is lastig te vinden waar je er precies op moet als het de eerste keer is dat je wilt genieten van het uitzicht boven en de vlinders.

1339860 (2).jpg

Verder kan ik je vooral aan raden vanaf Nismes het gebied rond te rijden, met name bos gebieden. Hier kan je zoeken naar bermen en of veldjes naast de weg. Hier maak je vooral kans op de Weerschijnvlinders, Ijsvogelvlinders en vele Parelmoeres. Let wel op! De beste maand om vlinders te spotten in ongeveer half tot eind juli, en of al redelijk vroeg in het voorjaar voor de beruchte Juni dip onder de vlinder kenners!

Soorten die je kan aantreffen in de Virion zijn als volgt.. Dambordje, Groot geaderdwitje, Boswitje, Bleekblauwtje, dwergblauwtje, Klaverblauwtje, Kleine Ijsvogelvlinder, Grote Ijsvogelvlinder, Kleine Weerschijnvlinder, Grote Weerschijnvlinder, Keizermantel, Bos Parelmoervlinder, Woudparelmoervlinder, Koningspage, koninginnenpage, Rotsvlinder, Kalkgraslanddikkopje, Akker parelmoervlinder, Grote Parelmoervlinder, Kommavlinder, tweekleurig hooibeestje, veldparelmoervlinder, zilveren maan, Paarseparelmoervlinder, Bont Dikkopje, pruimepage, Rouwmantel, Bruine Eikenpage, Tijgerblauwtje, Dwergdikkopje, Kaasjeskruiddikkopje, Gele Luzernevlinder, Zuidelijke Luzernevlinder, Oranje Luzernevlinder, Oranjetipje, Sleutelbloemvlinder, Goentje, Sleedoornpage, Ipepage, Morgenrood, Bruine Vuurvlinder, Rode vuurvlinder, Esparcetteblauwtje, Purperstreepparelmoervlinder, Moeraspareimoervlinder, Steppeparelmodervlinder, Koevinkje, Heivlinder enz..

Tot slot kan je ook proberen om op het gebied Tienne Breumont te bezoeken. Let wel op een smalle landweg naar dit gebied toe voor auto's! Dit gebied zou ook goed zijn, met een kans op de Koningspage! Echter heb ik dit gebied zelf nog niet bezocht. Maar er is meer dan genoeg te zien aan vlinders in de Virion! Heb je nieuwe locaties en of tips voor dit gebied, laat het mij gerust weten en welke soorten je hier zag. 

_MG_0034 (1).jpg

C a n o n   e o s   4 0 D   |   S i g m a   A P O   M a c r o   F 2 . 8  |   V i r i o n ,   B e l g i ë  |  A r g u s v l i n d e r

51011985603_2bfed63115_b.jpg

C a n o n   e o s   4 0 D   |   S i g m a   A P O   M a c r o   F 2 . 8  |   V i r i o n ,   B e l g i ë  |  D a m b o r d j e

IMG_9541 (2).jpg

C a n o n   e o s   4 0 D   |   S i g m a   A P O   M a c r o   F 2 . 8  |   V i r i o n ,   B e l g i ë  |  Frondry Des Chiens